Fotoğrafım
Türkiye
Bir zamanlar ful yaprakları adında bir çiçek kız vardı.Saçları tuhaftı.Bir tutamı domates kırmızısı,perçemleri havuç rengi,kalanlarsa ahududu şerbeti gibi kızıldı.Pembe gözlükleriyle dünyayı ve insanları koşulsuz sevmeye kararlıydı ama gerçekleri görmesi zaman almadı.Canını yakanlardan kurtulmayı denedi, doğrulup toparlandı,gözyaşlarını sildi ve aynaya baktı. Gülümseyerek kendine bir söz verdi.Çiçek kızın hayattaki serüveni her daim taptaze ve rengarenk olacaktı... İletişim : fulyapraklari@hotmail.com

değer verenler

15 Nisan 2009 Çarşamba

"Zam yerine havamı alırım!"

İçimde insanlara karşı en ufak bir merhamet ve iyilik duygusu yok şu an.
Birileri var, dünyaya şanslı gelmişler, leylekler bırakırken kırmızı halılarla indirmişler yeryüzüne.Kalpler bir o kadar katı, suratlar asık ama imkanlar okyanus!
Ye yiyebildiğini, al alabildiğini, saç savur, ne istersen onu yap.Tepeden in gıdısının dıdısı bir yere, sonra insanları kullan paçavra gibi savur at.
Yönetim felsefesi, hak,hukuk olmadan sadece şımarık bir çocuk gibi ne istersen onu yap, kuklalar gibi davran çalışanlarına, ipleri ellerinde ya şekilden şekle sok, alay et, vur yerden yere!
Bu sözler sadece patronlara mı gidiyor hayır, bu ekonomik kriz yüzünden bizi, beni, onları, binleri, milyonları mağdur eden, önlem almayan, teğet geçiren, çalışanın haklarını korumayan herkese gidiyor...
Altının teri, emeğinin karşılığı kalmamış artık.
Buraya girerken anlaştığım maaş düşüktü ama 3 ay sonra daha da indirdiler,iş yüküm arttı, görevim olmayan her şey masama yığılmaya başlandı, şu da var Ful hanım, bu da var Ful hanım, cumartesi gelin Ful hanım, bu karıncalar da bu saat sizde idare ediverin Ful hanım...
Bütün bu söylemlerden sadece cumartesi gelin kısmına hayır dedim açık açık, diğerlerin elimden geldiğince yapmaya çalıştım.
Hep umudum vardı, en azından %10 bile zam alsam benim çin iyiydi, bir faturayı daha kapatacaktım.Peki bunlar ne yaptı genel bir duyuru yayınladı önümüzdeki sene sonuna kadar maaşlar yapılacak zam oranı.....! : % 0 !
Zam falan yok! Üstelik bunu bazılarına açıklamışlar benim gibi bazı zavallılara da duyuru gelmedi daha, ama idari işlerden öğrendiğim kadarıyla doğruymuş.
Şimdi olan biteni bilmesem, gördüğüm ve bildiğim bazı şeyler olmasa, diyeceğim ki haklılar ama görüyorum ki geçen seneden bir farkımız yok, patronlar hala vakur, her gün ayrı bir takım, son model arabalarında...
Biz ise canımızı çıkartacak kadar çalıştık, hep bir umutla,kendimizi göstermek adına, biz başarılı oldukça onlar daha çok iş buyurdular ama sonunda yok tek kuruş yok.yani durum şu olacak 4 sene önceki maaşa çalışacağım.İşte bu kendime saygımı, emeğime saygımı sıfıra indirmeye yetiyor.
Biz karıncaları bile motive ediyoruz.Diyorum ki bak bu kitabı okursan ya da uslu durursan ya da şu ödevi bitirirsen sana ... hediye gelecek.Belki minicik bir şey ufacık, bir şeker,bir çıkartma, bir kalem ya da durumuna göre daha büyük peluş bir kedi...Ama motivasyon var, sen karıncaları eğiten bizleri motive etmezsen bizden ne özveri bekleyebilirsin, ne istek ne de şevk!
Bir sürü yere başvurdum ama çıt çıkmıyor.Hiç bir dönemde böyle olmazdı, gittikçe her alanda olumsuzluklar yaşamak geriyor beni.
Televizyonu açmak istemiyorum, görüyorum ki "iyi insanları, zeki ve okumuş insanları, bilginleri" eziyor kötü insanlar, ayaklarının altında çiğniyorlar adeta.Patronlar da bizi çiğniyor, tıpkı bir sakız gibiyiz ağızlarında, sıkılınca yere tükürüyorlar ve yenisini çıkarıyorlar kutudan fırlatıp atmak üzere...

14 yorum:

UykusuZ dedi ki...

Sabretmek lazım. Biz 5 sene zam alamadık, sendikalaşmaya çalıştık, Amerikadan müdehale edip hemen ufacık bir zam yaptılar. Sendikal mücadelemizi engellemeye çalıştılar, hala engelliyorlar. Bölümlerimizi ana şirketten koparıp uyduruk bir firma altına aldılar ancak hukuksal mücadelemiz sürmekte.
İşsizlik oranları bugün açıklandı geçen aydan bu aya %2 artmış durumda. Malesef iş yok , işi olan da "ne zaman kapı önüne konurum" korkusu içinde.
Malesef hepimiz aynı durumdayız.

Papatya dedi ki...

Üzüldüm zam alamamana ama o kadar çok insan var ki çevremde aynı durumda olan , issiz olanlarda cabası . Patronlarda birazda krizi bahane ederek sen çalışmazsan çalışacak çok kişi bulurum mantığıyla bu muameleyi yapıyorlar maalesef. Dilerim hayat sana emeğinin karşılığını alabileceğin bir iş sunar

Brajeshwari dedi ki...

Fulcum
gerginliğini anliyorum ama baştan onaylamışsın bu kodları kendine.. Aslında sana bu iş yeri birşeyler öğretiyor belki de.. Kodlarını kırmayı, hayır demeyi öğrenmeyi belki de.. Biz neye inanırsak onu görürüz.Sende şanslısın bunu lütfen yeni kod olarak gir bünyene:) İnan bana burada öğrenmen gerekenleri, affetmen gereken inanışlarını değiştirince kocaman bir kapı açılacaktır sana..

Çok iddialı bir yorum gibi görünse de ve şu an bunu belki duymak istemesende, düşüneceğini biliyorum.

İDEA dedi ki...

Şu duruma buna bile şükür demek lazım.Çünkü bizim iş bi yaştan sonra yapılmıyor biliyorsun.
Ama bugünlerde herkeste bi acı,bi eksiklik ne bileyim bişeyler var.
Sabır diyeceğim ama nereye kadar bakalım.

Ful yaprakları dedi ki...

haklısınız,

yani bu durumda şükretmek de gerekiyor,

şükrediyorum zaten o ayrı sadece bu düzene ,sömürülmeye çok canım sıkılıyor,

bi de geçinmek her geöen gün zorlaştıkça sinirlerim alt üst oluyor...

Serhat dedi ki...

Ful, sana hak vermemek elde değil. İşten çıktığın zaman da iş bulmak gerçekten imkansıza yakın günümüz şartlarında. Ben kamu sektöründe çalışıyorum ve girdiğim günden beri zam alıyorum. En yüksek gördüğüm oran da sanırım %4 :) Enflasyon rakamları yüksek çıksın diye dua eder mi bir insan yahu :))

Çiğdem Atabey dedi ki...

Sevgili Ful, Brajeshwari yazmasa aynılarını yazardım inan.. gerçi böyle durumlarda dediği gibi bu yorumlar biraz can acıtıcı olabilir ama, bi de şöyle bakmaya ne dersin: Burda yaşadıkların aslında yaşamak istediklerin için bir adım; bak sen sinirlendikçe, sömürülme duygusunu içine sindirdikçe, geçimin zor olduğuna inandıkça bunlar aynen olmaya devam edecek. ve sen hastalanmaya devam deceksin! ne kadar sık hasta olduğunun farkındasın değil mi? soğuğa, bahara, sapa çöpe bakma sen, hastalıklar zihnimizde..

Kullandığın cümlelerle yaratıyorsun hayatını: 19 yıl önce üniversiteden mezun olduğumda 12 kişinin girdiği sözlü sınavda elenen 3 kişiden biri ben bulmuştum, neden çünkü torpilim yoktu!! iş sınavları zor, torpilim yok, ingilizcem yetmiyor, körfez krizi de geldi beni buldu diye diye 2,5 sene işsiz oturmuştum evde.. yıllar sonra anladım iş bulmak zor dediğim için iş bulamadığımı.

o yüzden lütfen önce kendin inan hayatın kolay olduğuna, zammı hakettiğine, kendine ve insanlara kızmak yerine kendini ve insanları affet, kendini sev, inan bana herşeyin başı bu.. kendini seven insanın etrafına yaydığı enerji müthiştir!.. :) Ve ben de sende bu enerjinin olduğunu biliyorum..

sevgimle kucakladım seni..

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

Fazlasıyla can sıkıcı! Ben zam alamadım. Normalde bu ay almamız gerekiyordu ama kriz bahanesiyle yapmıyorlar. İşlerine geldi yani. Umarım en kısa zamanda bu ortamdan çıkarız! Kolaylıklar diliyorum.

GeCe dedi ki...

malesef öyle durumlar başkalarının sırtından öyle güzel geçinmesini biliyorlar sanki bu dünya sadece onlara var inşallah daha güzel işlerden cevap gelir de kurtulursun ama iş bulmadan çıkma derim

Ful yaprakları dedi ki...

Sevgili Serhat,

Enfloasyon oranı da çok önemli değil artık, fazla çıksa da devlet sektörü tamam da özel sektörde zamyok:))

Ful yaprakları dedi ki...

Sevgili Çiğdem ve Brajeshwari,

Evet haklısınız biliyorum, ama insan her zaman olumlu olamıyor:)
ben genelde pozitif düşünen bir insanım ama bazen o kadar üstüme geliyor ki her şey tahammül edemiyorum işte, çabucak parlayıveriyorum.
evet sık hastalanıyorum bu doğru ve eminim ki %90'ı stres kaynaklı, dah aolumlu davranmaya çalışacağım ama inşallah tamamen sürdürebilirim bu durumu zira insan her zaman tam motivasyonlu tam anlamıyla iyi ve güçlü olamıyor,
tavsiyen ve yazın için sonsuz teşekkürler.

Ful yaprakları dedi ki...

Evet Gece'cim,
ben iş bulmadan ve kendimi garantiye almadan işten çıkmam hele bu zamanda asla:))

Ful yaprakları dedi ki...

kirpikteki gözyaşı,
kaderdaşım benim :))

mumutum dedi ki...

gittikçr bu kriz denilen meretin işçileri daha ucuza çalıştırmak için uydurulmuş bir yalan olduğuna inanasım geliyor...
siz kendi maaşınızın düşüklüğünden şikayet ederken, şov tivi sizin bu serzenişlerinizi "sezmiş" olacak ki hemen her haberde: "bilmem ne borcunu ödeyemedi intahar etti" tarzında birşey koyarak önünüze sizi etkisiz hale getiriyorlar.
çalışanların adına en iyi şekilde mücadele edecek bir sendikanın olmaması ne kadar büyük bir eksiklik...

part time işçisinden askere kadar sendikasız tek bir çalışanın bulunamayacağı iskandinav toplumlarının refahından hiçbir şey öğrenemedi dünya.

yazı için teşekkürler!

EMEĞE SAYGI

Internet-Gazete-Dergi ve her türlü basılı yayın için geçerlidir : Yazılarımdan ismim ve adresim link gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir. İzinsiz emek hırsızlığı durumunda hakkımı "hukuki çerçevede" sonuna kadar arayacağıma emin olabilirsiniz.Emeğe saygı gösterdiğiniz için teşekkürler!