Fotoğrafım
Türkiye
Bir zamanlar ful yaprakları adında bir çiçek kız vardı.Saçları tuhaftı.Bir tutamı domates kırmızısı,perçemleri havuç rengi,kalanlarsa ahududu şerbeti gibi kızıldı.Pembe gözlükleriyle dünyayı ve insanları koşulsuz sevmeye kararlıydı ama gerçekleri görmesi zaman almadı.Canını yakanlardan kurtulmayı denedi, doğrulup toparlandı,gözyaşlarını sildi ve aynaya baktı. Gülümseyerek kendine bir söz verdi.Çiçek kızın hayattaki serüveni her daim taptaze ve rengarenk olacaktı... İletişim : fulyapraklari@hotmail.com

değer verenler

3 Haziran 2009 Çarşamba

"Soğuk"

Korkuyorum...
Geceleri geç saatte sokağa çıkmaktan...
çabuk fark ediliyorum biliyorum bu yüzden akşamları yalnızsam fazla makyaj yapmıyorum,üzerime alacak bir şalım var hep çantamda duruyor.
Vapurda karşımda oturan, minibüste yanımdaki adam, belki de durakta otobüs beklerken yanımda oturan kadın tehlikeli midir bilemiyorum?
Kadıköy,Beyoğlu,Beşiktaş;neden giderek çirkinleşmeye başladı buralar, koyu tenli siyah saçlı adamlar, pis bakışları var, ter kokulu, dar pantolonla sivri burun ayakkabı giyiyorlar.
Hep soğuk bakışları, bana mı öyle geliyor yoksa, herkes daha mı duyarsız eskiye oranla, kimse kimseyi umursamıyor mu artık yoksa?
Geçenlerde öyle birini gördüm, yolda yatıyordu, gündüz, herkes yanından geçiyor ama adamın gözleri...gözleri açık, ölmüş, sokak ortasında şehrin göbeğinde bir ceset öylece duruyor.
Kimse bakmıyor, bakamıyor, bakan da var, ambulansı aramışlar mı? Kimdir? Tipine bakılırsa tahmin etmek pek de zor olmaz aslında.
Neden ölmüş?
Sabah gazeteyi okuyorum.Bir cinnet daha.Adam ailesini teker teker doğramış, biri komşusunun minik kızını öldürüp sobada yakmış, birileri gelmiş köyü basmış bebekleri, kadınları 4 tabur insanı katletmiş, doğuda güneydoğuda gencecik insanlar mayın tuzağına düşmüş şehit olmuş.Üniversiteli erkek arkadaşı kızı parçalamış,yeni doğan bebeği öldürmüşler, bir kaçı da çöpe bırakılmış-mış-mış. Mış ekli kullanmak gerçekliğini örter mi tüm bu vahşetin.
Nedir çözüm?
Çıkıp insanları sakinleştirmeli belki de, biraz umut vermeli,yalan da olsa bu insanların umuda ihtiyacı var, biraz imkanlar zorlanmalı, insanlar maddi zorluklardan biraz olsun sıyrılmalı.
Doğum kontrol yöntemleri geliştirilmeli, bunca bebek sahipsiz kalmamalı sokaklarda, ilk nefesten sonra toprağa karışmamalılar.
Sosyalleşmeliyiz, dost edinmeli,güvenmeli, eğitime önem verilmeli, şiddet içerikli pek çok yayın kaldırılmalı bir de, bazı şehirlere vize konulmalı, daha sıkı ama daha düzenli kurallarla yaşamalıyız.
Çocuklara devlet okullarında da psikolojik destek verilmeli, cinsel eğitim en baştan anlatılmalı.
Bilgisiz, cahil, sevgisiz insanlar başkalarına zarar veriyorlar ve hapishaneler adam almıyor artık, mezarlıklar da insan....
Neler oluyor bize?
Nedir bu yaşadıklarımız?
Kötü bir kabus gibi.her an her yerde karşılaşırız gibi.
Yasemin kokan bir bahçede pahalı şezlongunda haftasonundaki avrupa seyahatini düşünerek deniz manzarasına bakmak değil yaşamak,
Bütün bu uçurumlar yaşandığı için buralardayız,ayrımlar olduğu için, gelir adaletsizliği,yaşama en yenik başlamak belki de.
Sevgisizlik, hoşgörüsüzlük, umutsuzluk, umarsızlık, geleceğe dair inançsızlık...
Tüm bu olaylar olurken, sonumuz ne olacak derken en üst kademedekiler televizyona çıkıp insanlara "sen edepsizsin, sen haddini bil" derlerse ne olur bizim sonumuz?
Toplumsal cinnete ramak kaldı.
Herkes şapkasını önüne koysun ve düşünsün,
Ben bu durumu önlemek için ne yapabiliriz?

11 yorum:

Ateş Böceği dedi ki...

Bıktık artık çocuk ölümü görmekten ...

Daha cumartesi günü çok sevdiğim bir arkadaşımın nişanlısını sıtından bıçaklıyarak öldürdüler şimdi ne denirki hiç artık yılanadokunmadan yaşıyoruz ite bulaşmadan çalıyı dolaşıyoruz malesef....

öykü dedi ki...

Hepımız aynı endıslerı tasıyrouz..
Bıze artık eksık olanları elbırlıgı ıle bulmak
SEVGI yı yenıden ogretmek yenıden SEVGI de bulusmak kalıor bence
tek care SEVGI..

Bir Yastıkta dedi ki...

bana göre herkes az da olsa birşey yapabilir öncelikle çocuklar ahzurlu bir aile ortamı sunmak, yakınlarına yardım etmek iyi niyetli olmak herkesin bir yakını var nasılsa sonuçta iyi davranış birinden diğerine yayolacaktır ve asıl en önemlisi insandan daha önemli hiç birşeyin olmadığınnın farkına varmak

GeCe

Ayca Karaoglan dedi ki...

Bugün yeteri kadar yazdım aslında biliyorsun... Bu anlatımın bana Dante'nin Cehennem kitabındaki çizimlerini, okurken gözümde canlandırdıklarımı anımsattı...

***

Yapılacak çok şey var ve bunları kararlı bir şekilde bizler yapacak ve yayacağız.

JAMES WHITE dedi ki...

Başbakan'a sorarsan teğet geçti kriz. Ne teğetmiş arkadaş her gün mübir cinnet haberi okunur gazetede yahu? Konuştuğum herkesin mi işi bozuk olur? Bu nasıl teğet? İşi olanlar borca batıyor, işte çalışanlar işten çıkartılıyor, toplumsal ahlakımız özellikle de istanbul'da tümden çökmüş durumda. Kültürel yobazlığı Din'le bütünleştiren eğitimsiz kesim şehrimizi işgal etti, kendileri gibi olmamızı için bizi baskı altında tutuyorlar. Bir Atatürk daha çıkmayacağına göre vay halimize.

Mehmets dedi ki...

Belli şeyleri yapmaya kısıtlıyor yaşanılan yerler insanları. Geç bir saatte sokağa çıkmak sinir bozucu bir hal alabiliyor. İnsanların fazla umursamaz olması, yanında biri kaza geçirdiğinde ya da bir kriz anında öylece film izler gibi bakması ülkemizde yaşayabileceğimiz şeyler. Şapkayı önümüze koyup düşünme kısmında ancak eğitimi düşünebiliriz. Arkadaşlarımız arasında belli bir ortamda küçük çocuklara karşı kendimizden bir şeyler katmak elimizden gelenin en iyisi olur herhalde.

Adsız dedi ki...

ne desem bılmıyorum yazın herseyı ozetlemıs...

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

Anneler çok önemli sanırım Ful! Sevgi, güvenli ailelerde yetişen çocuklar, ileride genelde sağlıklı bireyler oluyorlar. O yüzden anne-babalara çok iş düşüyor ama şu da var ki: Anne-baba olmak çok zor günümüzde. Kriz, çalışma hayatı, zoruluklar...Bunları hepsi zorluyor insanları. Öncelikle refah bir toplum olmamız gerekiyor sanırım...

Hayalbemol dedi ki...

Teknoloji derken sıcaklığını unutuyoruz birbirimizin,
Yazdıklarımızda artık bir kalem izi, bir kâğıt kokusu yok.
Tutamıyoruz sevdiklerimizi, yalnız görüyoruz.
Bazen, iki bip sesleriyle gelen çağrılarda okuyoruz notlarımızı,
Karşımızdakine anlatamıyoruz.
Biz, iletişimi teknoloji doygunluğu içinde kaybettiğimiz sürece,
İnsan olmaktan giderek uzaklaşacağız.
Bununla beraber, inancımızı kaybedeceğiz yaşamak için.

Unknown dedi ki...

yol bile sorarken 3 kişiye sorup teyid etmeden varılmıyor gidilecek yere...
bir avuç insanın da kendimizi yırtmasıyla neden olmazsa...
ne demekse her iki kişiden biri cahil...

meltem dedi ki...

FUL İNANIRMISIN Bİ KAÇ GÜNDÜR AYNI ŞEYLERİ DÜŞÜNÜYORUM VE İÇİM ACIYO KENDİ YAŞADIĞI ACIYI BAŞKASIDA YAŞASIN DİYE 4 YAŞINDAKİ ÇOCUĞU ÖLDÜRÜYO,11 YAŞINDA Bİ KIZ ANNESİNİ ÖLDÜRÜYO ALLAH KORUSUN AMA NELER OLUYO BU İNSALARA??!!
VALLA BEN YOLDA ÖLMÜŞ Bİ HAYVANA BİLE BAKARKEN KRİZ GEÇİRİYORUMDA İNSANLAR Bİ CANLININ HELE DE Bİ İNSANIN ÖLÜMÜNE NASIL SEBEB OLABİLİYOR BİLMİYORUM

EMEĞE SAYGI

Internet-Gazete-Dergi ve her türlü basılı yayın için geçerlidir : Yazılarımdan ismim ve adresim link gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir. İzinsiz emek hırsızlığı durumunda hakkımı "hukuki çerçevede" sonuna kadar arayacağıma emin olabilirsiniz.Emeğe saygı gösterdiğiniz için teşekkürler!