Fotoğrafım
Türkiye
Bir zamanlar ful yaprakları adında bir çiçek kız vardı.Saçları tuhaftı.Bir tutamı domates kırmızısı,perçemleri havuç rengi,kalanlarsa ahududu şerbeti gibi kızıldı.Pembe gözlükleriyle dünyayı ve insanları koşulsuz sevmeye kararlıydı ama gerçekleri görmesi zaman almadı.Canını yakanlardan kurtulmayı denedi, doğrulup toparlandı,gözyaşlarını sildi ve aynaya baktı. Gülümseyerek kendine bir söz verdi.Çiçek kızın hayattaki serüveni her daim taptaze ve rengarenk olacaktı... İletişim : fulyapraklari@hotmail.com

değer verenler

22 Aralık 2008 Pazartesi

"Ayşegül"

"Ayşegül"ü hatırlayanlarınız var mı?
“Ayşegül bale yapıyor”, “Ayşegül mutfakta”, “Ayşegül bisiklete biniyor”, “Ayşegül dört mevsim”, “Ayşegül ve minik sıpa”, “Ayşegül yolculukta”…ve daha bir çok kitap.
Hani arkadaşı Arda ve köpeği fındık ile bir maceradan diğerine koşarlardı. Ben de okumaya çok meraklı bir çocuk olarak kitapları çabucak bitirir neden daha uzun hikayeler yok diyerek yeniden ve yeniden aynı kitabı okurdum.
Bugünlerde işim gereği sık sık karşılaşıyorum çocukluğumdaki bu kitaplarla. Bugün biraz araştırma yaptım ve edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.
Çocukken zevkle okuduğum, resimlerine hayran kaldığım ve her kitapta ayrı bir hayale daldığım “Ayşegül” kitap serisinin yazarı Gilbert Delahaye, 1923-1997)resimleyeni ise Marcel Marlier’dir.(1930-)Aslen Belçikalı olan yazar, Fransızca çocuk kitapları serisi olan “Martine”yi yazmaya başladığında yıl 1954 idi.
Oldukça ilgi gören kitaplar 50 kitaplık bir seri halini aldı ve bir çok dünya dilerine çevirisi yapıldı. Bu çevirilerden biri de ülkemiz için yapıldı ve “Martine” ismi Türkçe’ye uyarlanarak “Ayşegül” olarak değiştirildi.
Ülkemizde çok ilgi gören “Ayşegül” serisi, Sabah gazetesi aracılığıyla yıllar önce yeniden hatırlanarak çocuklara dağıtılmıştı.
Hazır elimde varken, ben hepsini ılık süt ve damla çikolatalı kurabiye eşliğinde yeniden okuyacağım. Bu sefer çocukluğumdaki hayallere dalar mıyım bilmem ama bana geçmişe, çocukluğa dair güzel, saf ve sıcacık bir şeyler hatırlatacağı kesin :)

5 yorum:

Boskafa dedi ki...

Şimdiki çocuklara okuttur okutabilirsen,ne kadarda safmışız ya bende bayılarak okurdum...

Brajeshwari dedi ki...

Ne güzel..Ayşegülden şimdiye haberler vermeni bekliyorum.

Bir gülücük benden :)

sevgiler

Robin Goodfellow dedi ki...

ben çok severdim ayşegül serisini,bir de hikayedeki resimler nefisti gerçekten.
bir de habire çamaşırı görünürdü ayşegül'ün :)

Unknown dedi ki...

Ben de çok severdim :) Kızımla da okuyoruz hâlâ..

etipuf dedi ki...

ayşegül serisi benim hayatımda çok değerlidir..
çocukluğumda babamın geri getirecekler deyip benden alıp öğrencilerine verdiği o seriyi eger geri alma şansım olsaydı dünyalar benım olurdu...

aysegül hindistan'da ayşegül çiçek bayaramında ,ayşegül küçük anne...

şimdi bile kafamda yarattığım o imgelerden mıdır artık neyse hala hındıstan'ı merak ederım...

hala babama kızarım ..çocukluğumu çaldığı için...

EMEĞE SAYGI

Internet-Gazete-Dergi ve her türlü basılı yayın için geçerlidir : Yazılarımdan ismim ve adresim link gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir. İzinsiz emek hırsızlığı durumunda hakkımı "hukuki çerçevede" sonuna kadar arayacağıma emin olabilirsiniz.Emeğe saygı gösterdiğiniz için teşekkürler!